petek, 15. november 2013

Ovseni kolači ( zdravi kolači)



Zbog ovih kolačića sam i počela da pišem foodblog. Prvi put kada sam ih pravila, stavila sam slikicu na fcbk i javilo se puno zainteresovanih za recept. Zbog trenutnih geografskih prepreka, najlakše je bilo ovako objaviti recept, tako da svi mogu da vide i da zavrnu rukave u kuhinji :). Našla sam ga u nekim slovenačkim novinama (nemam pojma kojim) i  znam samo da, kao i uvek, nisam imala papir i olovku da zapisem recept, pa sam ga slikala (hvala Bogu za svu naprednu tehniku). I naravno kad sam slikala, nisam uslikala naziv tako da sam ih sama prozvala zdravi kolači. Kao i većinu recepata sam prilagodila sopstvenom ukusu. Prvobitan recept nema čokoladu, koju sam ja odmah ubacila..bez pitanja zašto :). Uglavnom kolačići su lako prilagodljivi i možete ubaciti unutra šta god Vam je volja (suvo grozđe, lešnike itd). 
Kad sam prvi put pekla ove kolače, recept sam prilagodila onome sto sam imala: nisam mlela pahuljice, bademe sam, sa druge strane, samlela jer nisam imala listiće itd. Moram reći da je ta prva tura ispala bolje nego druge "po receptu". Uglavnom oni nisu tvrdi, i kad se ispeku su mekani. Mada sve zavisi kako napravite tu kašu od jabuka..Slovenci je zovu čežana. No, evo i recepta...

Sastojci:

200 ml čežana od jabuka
200 ml zrelih banana viljuškom ispasiranih (ja sam davala po 2 banane)
1 narendana kora od limuna ( pošto se renda kora najbolje je Bio limun, ukoliko je moguće, da ne pojedete sve pesticide, ništa onda od zdravih kolača :))
Nekoliko kapi limunovog soka
200g ovsenih pahuljica
200g mlevenih ovsenih pahuljica
100 g listića badema (ili mlevenih)
Malo soli
1 kašičica praška za pecivo
Cimet
Ekstrat od vanile  +po želji crne čokolade (iseckane na kockice) 

Priprema:
Pomešate jabuke, banane, rendanu koru od limuna i sok od limuna. U drugu činiju sve suve sastoje. I polako ih dodajete mokrim.
Peku se ( ja sam dala na peka papir i malo podmazala sa uljem) na 175 stepeni 20 min tj da dobiju zlatno zuti boju.

Eto brzo i slatko.


Prijatno!!!










Ni komentarjev:

Objavite komentar